К каталогу
Вода у раціоні малюка у період першого прикормуPrikormPrikorm

Вода у раціоні малюка у період першого прикорму

Вода у раціоні малюка у період першого прикорму

Після народження та у перші місяці життя крихітка, через особливості організму, здатна засвоювати лише рідку їжу, в ідеалі, грудне молоко – багатокомпонентний коктейль поживних речовин, що забезпечує малюка усім необхідним для росту та виступає джерелом води для немовляти. Тому додаткова водичка немовлятам у перші півроку не потрібна.

Навпаки, якщо давати питну воду для новонароджених, це може негативно впливати на організм дитини і мами: знижувати лактацію та частоту годувань, підвищувати ризик кишкових інфекцій. Водичка для новонароджених може використовуватися у раціоні лише для приготування дитячої суміші крихіткам на штучному вигодовуванні. Коли ж немовля підросте, у його першому прикормі вода вже може бути присутня.

Чому важливо давати дитині воду у період першого прикорму

Після 6 місяців у меню крихітки починають вводити продукти різноманітного смаку та текстури – прикорм. Важливо, аби раціон дитини був збалансованим та містив достатню кількість рідини, тому, серед іншого, вже можна давати воду для малюка.

Не забувайте, вода для дитини до року не є основним джерелом рідини. Окрім води, у прикормі малюка до року є й інші рідини, наприклад, кисломолочні продукти.

Воду у першому прикормі можна використовувати для приготування заводських безмолочних каш. Не варто використовувати воду у прикормі, щоб розбавляти фруктові соки чи готувати чай, адже його малюкам до 2 років давати не треба. Пропонувати у першому прикормі воду або рідини треба з чашечки.

Скільки води потрібно давати дитині у період першого прикорму

Хоча вода у першому прикормі малюка може бути присутня, замінювати нею інші рідини небажано, адже грудне молоко залишається важливою частиною меню дитини хоча б до року. Необхідна кількість води у прикормі немовляти визначається індивідуально та залежить від стану здоров’я крихітки, віку, ваги та особливостей харчування. Аби впевнитися у тому, що води у прикорм малюк отримує достатньо, краще проконсультуватися з педіатром.

Яка вода повинна бути у раціоні малюка

Вирішуючи, яку водичку давати немовляті, не варто зупиняти власний вибір на дистильованій, газованій чи мінеральній воді у першому прикормі. Використовуйте лише безпечну для вживання воду для дитини.

При цьому, не забувайте, що безпека є важливою не лише для тієї води, яку ви даєте малюку у якості пиття, а й для тієї, на якій готуєте йому їжу. Якщо їжа не буде у подальшому піддаватися термічній обробці, воду для приготування прикорму дитини обов’язково треба кип’ятити, адже продукти прикорму, які приготовано із використанням небезпечної води для малюка, і самі стають небезпечними.

Ці прості правила допоможуть зробити прикорм малюка збалансованим, корисним та безпечним, а також виробити у нього здорові харчові звички й правильну культуру харчування.

Другие статьи