К каталогу
Поради стосовно прикорму дитини в 5 місяцівPrikormPrikorm

Поради стосовно прикорму дитини в 5 місяців

Саме лише матусине молоко радять для всіх здорових крихіток від появи на світ і до того часу, поки їм не виповниться півроку. Після цього треба знайомити малюка із різноманіттям харчових продуктів та поступово переходити на їжу дорослих. Інколи, якщо дитинка готова до цього фізіологічно, таке знайомство можна розпочати і раніше, втім, не рекомендується робити це до того часу, як їй виповниться 16 тижнів. Загалом, розпочати цей процес можливо в будь-який час у проміжку від 4 до 6 міс., за готовності до нього малюка.

Якщо розпочинати прикорм дитини у 5 місяців, то правила такі самі, що і для початку в 4-місячному чи то у 6-місячному віці. Кожен продукт треба пропонувати малюкові окремо від інших, а страви, що містять більше одного продукту куштують лише коли дитинка стала гарно їсти кожен із компонентів. Щоб слідкувати що і в якому обсязі вона їсть та чи має якісь алергічні реакції, матусям радять вести таблицю прикорму дитини 5 місяців і заносити туди інформацію про все, що входить у меню.

Особливості прикорму з 5 місяців

За початку прикорму з 5 місяців, каша чи пюре, що ви пропонуєте малюкові мають нагадувати звичне йому молоко за текстурою. Вони повинні бути однорідними, без грудочок та нагадувати сметанку, — так крихітці буде легше їх ковтати.

Щоб ще більше полегшити вироблення звички до куштування нових смаків, радять використовувати матусине молоко чи суміш, за умови що дитинка їсть саме її, аби готувати кашки. Також можливо додати крапельку цих рідин у пюре, аби воно мало звичний малюкові смак. Втім, не можна брати для приготування страв нерозведене цільне молоко, а також пропонувати малечі будь-які молочні продукти зі зниженим вмістом жиру.

Початок прикорму 5 місяців не означає, що треба припинити природне вигодовування дитинки. Навпаки, необхідно продовжувати годування немовляти груддю хоча б допоки йому не виповниться рік. Усі інші страви не мають виступати в якості замінника материного молока, а лише поживним доповненням до нього.

Які норми прикорму у 5 місяців та як почати прикорм?

Якщо ви замислюєтеся, з чого починати прикорм в 5 місяців, то варто познайомити крихітку з кашами з круп без глютену, однокомпонентними пюре з негострих овочів та фруктів.

Перед тим як вводити прикорм дитині з 5 місяців, якщо ви цього не почали раніше, треба переконатися, що фізіологічно малюк достатньо розвинувся, аби його споживати. Перш за все, він має тримати голівку, не виштовхувати їжу з ротика та сидіти без допомоги. Страви у прикорм у 5 місяців дають крихітці лише з ложки, а пиття — з чашки.

Нову страву вводять, коли дитинка має гарний настрій та самопочуття. Спочатку трохи годують материним молочком, потім дають спробувати невеличкий обсяг їжі і догодовують теж молоком. Як продукт малечі став не до смаку, примусово годувати її не треба, втім, як він їй до вподоби, то обсяг поступово, десь за п’ять днів, збільшують до цілої порції, поділеної на два рази.

Краще у прикорм у 5 місяців спочатку пропонувати овочеві, а вже потім фруктові пюре, бо дітки завжди полюбляють солоденьке і здатні відмовлятися від прісних на смак овочів, за умови що фрукти скуштували до того.

Для матусі корисно власноруч записувати у таблицю прикорму з 5 місяців всі продукти, що їсть дитинка, без виключення. Також корисно записувати у неї реакцію крихітки на кожен продукт та наявність чи відсутність алергічних реакцій, аби була можливість відповідно складати меню та інформувати лікаря.

Які продукти не можна давати?

Починаючи перший прикорм в 5 місяців зважайте, що сіль, цукор чи будь-які спеції не радять використовувати під час приготування дитячої їжі. Так само варто утриматися від використання меду. До того ж не рекомендують пропонувати дітлахам каву чи чаї, як фруктові, із трав, так і класичні, навіть чай з фенхеля, бо такі напої погіршують засвоєння дітками заліза, що надзвичайно важливо у цьому віці.

У прикорм для дітей 5 місяців зарано давати м’ясо, рибу та яєчний білок через високий ризик алергії, а також ковбаси, сосиски і копчені продукти через високий вміст жирів та солі.

Під час приготування їжі для немовляти не радять брати газовану, дистильовану та мінеральну воду, також вводити в меню нерозведені фруктові соки. До того ж треба слідкувати за тим, аби їжа малечі не містила грудочок або шматочків, які здатні застрягти у горлі.

Найголовніше, аби їжа, що її споживає крихітка, за поживністю та консистенцією відповідала її віку й була безпечною для дитинки.

Другие статьи