К каталогу
Педприкорм або педагогічний прикормPrikormPrikorm

Педприкорм або педагогічний прикорм

Що таке педприкорм?

Існує два основних принципи введення прикорму – педіатричний, або класичний, та педагогічний прикорм. Педіатричний прикорм передбачає чіткий алгоритм введення конкретних продуктів певної консистенції у рекомендовані терміни. Педагогічний прикорм (або педприкорм) є набагато лояльнішим до мами. Суть у тому, що дитина починає їсти «з дорослої тарілки» самостійно чи за допомогою дорослого. Прикорм називається педагогічним тому, що ви навчаєте дитину у процесі їсти як дорослі, розвиваєте у неї швидше навички самостійності та жування (період пюреподібної їжі виключено).

Коли та як почати педприкорм?

Дитина має бути готовою до введення прикорму – може самостійно сидіти та тримати голівку, відкриває ротик, якщо піднести їжу. Тому починати педприкорм рекомендують з 6 місяців.

Педагогічний прикорм передбачає, що малюк сидить за загальним столом у вас на руках і може взяти їжу з вашої тарілки. Тому приберіть з меню гостру, смажену, зі спеціями їжу, а також гриби. Якщо ви не готові за необхідності змінити власний раціон, то від педприкорму варто відмовитися.

Спочатку ви можете пропонувати дитині мікропорцію їжі (для уникнення ризику погіршення) – розміром з рисове зернятко, спочатку – 1-3 мікродози і всього кілька продуктів. Цей період знайомства з їжею триває кілька тижнів. Тому прикорм педагогічний обов'язково йде паралельно із грудним вигодовуванням, яке продовжує виконувати роль основного джерела їжі для малюка.

Які переваги педагогічного прикорму?

Педприкорм дозволяє активніше розвивати навички самостійного харчування малюка, знайомить його із різноманіттям смакових та тактильних відчуттів, допомагає уникати таких проблем, як невміння дитини їсти тверду їжу, самостійно пити і головне – уникнути відмови від нової їжі. Педагогічний прикорм економить багато ресурсів мамі, – немає необхідності купувати спеціально пюре у баночках, витрачати час на тривале приготування маленьких порцій для малюка. Прикорм педагогічний активно сприяє соціалізації та швидкому надбанню навичок самостійності. Оскільки основним джерелом харчування залишається грудне молоко, дитина не буде голодною.

Педіатричний прикорм та його переваги

Педіатричний прикорм можна вводити раніше, – це поступовий перехід від грудного вигодовування до твердої їжі, а не збереження грудного вигодовування як основного джерела харчування, як у випадку педприкорму.

Існують чіткі рекомендації послідовності введення тих чи інших продуктів, а також спосіб їх приготування. Для багатьох такі зрозумілі інструкції з великим вибором вже готового дитячого харчування для прикорму та спеціально розробленим меню більш зрозумілі та прийнятні. Тут простіше відстежити можливу причину харчової алергії. Тож, кожен обирає те, що йому та дитині більше підходить – прикорм педагогічний та педіатричний.

Другие статьи